Welkom op Tuinierenblog.nl, hét blog met alle tips en adviezen voor alle hobbytuinders! Zo lees je op Tuinierenblog.nl van alles over het werken met verschillende tuinsoorten, het hanteren van allerlei verschillende tuingereedschappen, maar ook bijvoorbeeld welke barbecue set je het beste in huis kunt halen (of beter gezegd in de tuin) en hopen we je inspiratie te bieden op alles rondom het onderwerp buitenleven.

Wat verstaan we allemaal onder tuinieren?

Tuinieren is de praktijk van het kweken en cultiveren van planten als onderdeel van de tuinbouw, en wordt door veel mensen beschouwd als een ontspannende activiteit. Bij tuinieren maakt men onderscheid tussen sierplanten en nuttige planten:

  • Sierplanten worden vaak geteeld voor hun bloemen, gebladerte of algehele uitstraling;
  • Terwijl nuttige planten, zoals wortelgroenten, bladgroenten, fruit en kruiden, vooral worden gekweekt voor consumptie, voor gebruik als kleurstoffen, of voor medicinaal of cosmetisch gebruik.

Tuinieren kan zowel op heel kleine als op heel grote schaal gebeuren: van het kweken van fruitboomgaarden tot het cultiveren van lange boulevardbeplantingen met een of meer verschillende soorten struiken, bomen en kruidachtige planten, tot woonerven, inclusief gazons en funderingsbeplantingen, tot planten in grote of kleine containers die binnen of buiten zijn gekweekt.

Tuinieren kan op een heel specialistische manier worden beoefend, met slechts één type gekweekte plant, of een groot aantal verschillende planten in gemengde aanplant. Waar het bij tuinieren op neerkomt is dat het gaat om een ​​actieve deelname aan de teelt van planten, een proces dat meestal arbeidsintensief is, wat tuinbouw onderscheidt van landbouw of bosbouw.

Blog over tuinieren

Organisch tuinieren

Vandaag de dag zijn steeds meer mensen zich bewust van de voordelen van gezond en natuurlijk eten. Veel mensen weten tegenwoordig ook dat wanneer je in de supermarkt of op de markt biologisch fruit of biologische groenten koopt, je er nooit helemaal 100% zeker van kunt zijn dat deze op een natuurlijke of organische manier zijn gekweekt (dus zonder gebruik van chemische stoffen of schadelijke pesticiden). De nieuwe trend onder tuinliefhebbers is tegenwoordig dan ook organisch of biologisch tuinieren.

Organisch tuinieren houdt in dat je bij het tuinieren uitsluitend gebruikmaakt van natuurlijke producten. Natuurlijk wil hierbij zeggen dat deze producten een menselijke-dierlijke en plantaardige afkomst hebben. Wanneer plantenvoeding geen kunstmatige toevoegingen bevat is dat veel minder belastend voor het milieu. Het organisch samenstellen van de bodem waarin de planten moeten groeien voorkomt dat het bodemleven op de lange termijn op grotere schaal verstoord raakt. En het bodemleven is allesbepalend voor de kwaliteit van de planten die er in leven. Tenslotte voorkom je met organisch tuinieren dat wateren in de omgeving vervuild raken en de lucht wordt bevuild.

Tuingereedschap

Soorten tuingereedschap

Tuingereedschap is simpelweg gereedschap dat is bedoeld om mee in de tuin te werken. Onder tuingereedschap kunnen ook handgereedschap en power tools (elektrisch gereedschap) vallen.

Het meeste handgereedschap dat tegenwoordig wordt gebruikt door tuiniers ontstond gelijktijdig met de vroegste landbouwwerktuigen die door mensen werden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de bijl, de sikkel, de zeis, de hooivork en de schep. Bekende power tools zijn de heggenschaar, de gazonbeluchter, de blad veegmachine en de kettingzaag.

Barbecue inspiratie

Tuin & Recreatie

Wanneer je een schitterende tuin hebt gecultiveerd, dan moet je er natuurlijk ook optimaal van genieten! Vandaar dat we op Tuinierenblog.nl ook blogartikelen publiceren over tuin & recreatie. Denk dan bijvoorbeeld aan inspiratie en tips op het gebied van gezellig barbecueën met vrienden en familie met de juiste barbecue set (houtskoolbarbecue, gasbarbecue, elektrische barbecue of pelletbarbecue), het mixen en matchen van mooie tuinstoelen en tuinbanken met sfeervolle aankleding en blogs over leuke hobby’s die je samen met anderen in de tuin kunt ondernemen.

Kortom: alles wat je maar wilt lezen over tuinieren en buitenleven, je vindt het op Tuinierenblog.nl!