Een shovel – ook wel bekend als wiellader, laadschop of grondverzetmachine – is een machine die gebruikt wordt in de bouw. Zowel in de agrarische sector als in de industriële sector is het een erg geliefde machine die voor het grove werk ingezet kan worden. De shovel wordt ook wel gezien als een echte alleskunner omdat er verschillende voorzetstukken aan bevestigd kunnen worden. Zo kan je een shovel voorzien van een dichte bak of puinbak maar ook van palletvorken, stenenklem, hijsmast of veegbezem. Een ideale machine dus voor verschillende werkzaamheden en ook nog eens inzetbaar op verschillende ondergronden. Wil een shovel kopen? Dan hebben we hier wat waardevolle tips voor je op een rijtje gezet.

Nieuw of tweedehands

Als je op het internet zoekt op shovel te koop krijg je waarschijnlijk een hoop zoekopdrachten maar waar ga je naar kijken? Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf vaststelt naar wat voor shovel je op zoek bent. Wil je een nieuw exemplaar aanschaffen of ga je juist liever voor een tweedehands exemplaar? Voor beide keuzes valt wat te zeggen. Wanneer je een nieuw exemplaar koopt ben je de eerste eigenaar. De shovel is dus nog niet gebruikt en moet naar verwachting presteren. Je hebt tevens nog fabrieksgarantie en de eerste periode hoef je, je niet druk te maken om bijkomende kosten zoals onderhoud of vervangen. Je betaalt hier echter ook voor en voor een nieuw exemplaar betaal je gewoon de hoofdprijs. Voor een tweedehands exemplaar betaal je over het algemeen dus een stuk minder terwijl je wel gewoon nog voor de A-merken kunt kiezen. Het is dus zeer budgetvriendelijk en ook nog eens duurzaam. Het enige nadeel is alleen dat je nooit precies weet wat er allemaal al mee is gebeurd. Ook weet je niks over het onderhoudsverleden (mits de administratie netjes op orde is) en het kan zijn dan de garantie ook al is vervangen. Daarnaast is het kan je ook niet zomaar terugvallen op de verkoper als er iets mis is.

Laadvermogen en werkzaamheden

Er zijn verschillende modellen shovels op de markt. De modellen verschillen onderling vooral in gewicht. Het gewicht van de machine bepaald onder andere voor welke werkzaamheden het geschikt is en wat het laadvermogen is. Dit is iets wat je van te voren wel heel goed moet bekijken. Als je de shovel bijvoorbeeld in wilt gaan zetten voor zware werkzaamheden moet de machine wel zwaar genoeg zijn. Als deze niet zwaar genoeg is, is het namelijk niet veilig om met deze machine te werken. Het is zelfs geeneens wettelijk toegestaan en als bedrijf wil je daar natuurlijk niet opgepakt worden. Bespaar jezelf dat gedoe en zorg dus dat je voor de koop alle benodigde informatie hebt.