Wanneer u een moestuin heeft die mooie gewassen levert, dan is het fijn om te weten hoe dat op de beste manier onderhouden kan worden. Zeker als het gaat om het bestrijden van ongedierte, bladluis is daar een van. Bladluis bestrijden kan op verschillende manieren. Natuurlijk kan u een flesje vol chemicaliƫn erover heen sprayen, maar het beste zou zijn om natuurlijke vijanden in te zetten.

Wat zijn natuurlijke vijanden?

Waarschijnlijk weet je al wel een beetje wat natuurlijke vijanden zijn. Een voorbeeld is een kat en een muis, voor de muis is de natuurlijke vijand de kat. Dit kan tussen allerlei verschillende dieren voorkomen. Zo ook in uw moestuin. In uw moestuin lopen veel kleine diertjes rond, waarvan we de meeste niet meteen kunnen zien met het blote oog. Maar als u een beetje aarde in uw handen neemt, dan zult u zien dat er erg veel verschillende diertjes lopen. Al deze diertjes moeten ook ergens van leven. Dat doen zij van elkaar. Zo heeft elk beestje in uw moestuin een natuurlijke vijand, maar zelf is het beestje ook een natuurlijke vijand voor een ander diertje. Op deze manier speelt er zich een eigen wereldje in uw moestuin.

Bladluis bestrijden met natuurlijke vijanden

Een van de vervelende plagen die voor kunnen komen in uw moestuin is een plaag van diertjes. Laten dat nu net de bladluizen zijn. Deze diertjes kunnen erg vervelend zijn, en eten dan ook graag van uw gewassen. Wanneer u er teveel in uw moestuin heeft rond lopen is het al snel een plaag. Bladluis bestrijden kan gelukkig snel opgelost worden. Daarom is er voor de bladluis een natuurlijke vijand, namelijk het lieveheersbeestje. Dit lieveheersbeestje is een enorme liefhebber van bladluis en eet dan graag een hapje mee om bladluis te bestrijden!

Hoe zet u lieveheersbeestjes in tegen bladluis?

Lieveheersbeestjes kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Voor bladluis bestrijden zijn er twee grote verschillen, namelijk zet u volwassen lieveheersbeestjes in of larven van lieveheersbeestjes. Dit ligt eraan of u uw moestuin in een kas heeft of gewoon buiten in de open lucht. Volwassen lieveheersbeestjes kunnen bijvoorbeeld vliegen, wanneer u ze dan in uw moestuin zet, in de openlucht, dan is er een grote kans dat ze meteen weg vliegen. Deze kans is er niet wanneer de moestuin zich in een kas bevindt. Wanneer u een open moestuin heeft kan u het beste gebruik maken van de larven. Bladluis bestrijden met larven is vaak het makkelijkst omdat de larven niet weg kunnen vliegen en wel veel eten omdat ze nog enorm moeten groeien.