Heel lang geleden was er niet zoveel keuze in sierbestrating. Je kon kiezen tussen gewassen grindtegels en klinkers en dat was het wel zo’n beetje. Nu de tuin een steeds belangrijkere plek inneemt in ons leven en in ons budget, is de keuze in sierbestrating bijna onbeperkt te noemen. Zo kan iedereen de sierbestrating aanschaffen en (laten) leggen die bij hem past. De sierbestrating van nu is over het algemeen duurzaam en zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Dat is een van de nieuwe eisen van deze tijd.
Sierbestrating

Sierbestrating moet passen bij je doel

Wanneer je er van houdt om met vrienden lekker om de vuurkorf te zitten op een zomeravond, dan wil je wel dat iedere stoel én de vuurkorf stevig staan. Het is dan misschien wel leuk om klinkertjes of “kinderkopjes” neer te leggen, praktisch is echt anders. Kies dan voor een sierbestrating van grote(re) tegels. Dan vallen de stoelen en de vuurkorf niet om. Onder de vuurkorf leg je natuurlijk even een speciale laag, zodat de tegels door de hitte van de vuurkorf niet beschadigd raken. Wil je dat je kinderen lekker kunnen tekenen op de tegels? Dan is het slim om wat lichtere tegels te kiezen. Op donkere tegels zijn de tekeningen bijna niet te zien. En… één regenbui en de bezem er over en het “canvas” is weer schoon.

Sierbestrating zelf leggen of laten doen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de sierbestrating zelf te leggen. Helemaal als je al wat ervaring hebt zou dat moeten kunnen. Maar onderschat het werk niet! De tegels zijn zwaar, het werk is zwaar en je wilt het in één keer goed doen. De vakman kan dat. Hij weet ook precies hoe de tegels zó gelegd moeten worden dat de afloop van het regenwater de goede kant op gaat. Je wilt immers geen waterballet bij de tuindeuren!

Sierbestrating kiezen is nog een beste klus

Omdat er zo verschrikkelijk veel soorten sierbestrating zijn, is de keuze lang niet makkelijk. Je kunt om te beginnen bepalen wat voor soort bestrating je wilt. Betontegels, keramische tegels of natuursteen. Daarna ga je op de site kijken onder het kopje voorbeeldtuinen. Hier zie je de tegels zoals ze in tuinen zijn verwerkt. Dit geeft een veel beter beeld dan alleen maar foto’s van de tegels an sich. Heb je een tegel gevonden die naar je zin is? Dan klik je op de foto. De productinformatie komt dan vanzelf naar voren.