Een zwembad: Hoge kosten, veel onderhoud

Vele mensen dromen ervan. Een zwembad in de tuin. Maar dan komen er toch helaas al snel veel bedenkingen bij kijken. Een zwembad is namelijk duur niet alleen om aan te leggen maar ook qua onderhoud. En in ons regenachtige landje, hoeveel dagen ga je er nou echt gebruik van maken. Persoonlijk heb ik ook altijd een ander bezwaar gehad tegen een zwembad in de tuin. Namelijk dat het altijd zo kaal en kil oogt. Over het algemeen ben ik een fan van een natuurlijke tuin. Daarom is een zwembad mogelijk geen goede optie. Maar er is gelukkig een alternatief. Je kunt er namelijk voor kiezen om een zwemvijver te nemen. Zoals het woord al aangeeft is dit een combinatie van een vijver en een zwembad. In dit artikel bespreek ik de voordelen van een zwemvijver en hoe je er een aanlegt.

Voordelen zwemvijver

Bij een zwemvijver denken veel mensen al snel dat het helemaal niks is. Bij het horen van het woord zwemvijver denken ze al snel aan zwemmen tussen de vissen, algen en andere vieze enge dingen in een vijver in plaats van in een net en schoon zwembad. Desondanks is dit helemaal niet het geval. Je kunt een schone zwemvijver creƫren. Het beste is om gewoon te beginnen met een buitenmuur stucen voor het zwembad. Je kunt dan het zwembad zelf netjes houden met schoon water zoals een normaal zwembad. De zwemvijver leg je er dan omheen aan. En daaromheen kun je weer een mooi grasveld vol met bloemen en planten aanleggen. Op deze manier heb je een prachtig zwembad maar met een natuurlijke omgeving. Het oogt veel mooier.

Natuurlijker en economischer

Het belangrijkste aan een zwemvijver is dat je geen gebruik maakt van desinfecterende en chloorhoudende producten. Dit is beter voor de natuur en ook gezonder. Veel mensen die last hebben van allergische reacties op chloor, zoals een jeukende huid en prikkende ogen hebben daarom baat bij een zwemvijver. Dit betekent dan wel ook dat je natuurlijke processen moet accepteren als je een zwembad wilt. Er zal wat algengroei zijn op de bodem van je zwemvijver. Het fijne aan een zwemvijver is dan ook dat het minder onderhoud nodig heeft. Dit scheelt zowel in de kosten als in de hoeveelheid werk die erin zit.

Uiteindelijk is de keuze tussen een zwemvijver of een gewoon zwembad in de tuin een persoonlijke keuze. Maar wat je ook kiest ik hoop dat je er veel plezier aan hebt.